We help people grow

Hey Girl, Go For IT!

"Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, voordat ik überhaupt wist dat het mijn hobby was ”

Judith van Oudheusden - Salesforce & Pardot Consultant Talent Peaks

Wist jij dat maar ongeveer 18% van IT’ers in Nederland vrouw is? Van alle meisjes die beginnen op de basisschool kiest maar 10% voor een technisch beroep. Van hen belandt maar een heel klein percentage in IT! En dat terwijl er groeiend tekort is aan goede IT professionals. We hebben vrouwen keihard nodig. Niet alleen om alle vacatures te vullen, maar misschien nog wel meer voor een betere diversiteit in het bedrijf. Want dat zorgt voor succesvollere teams met een hogere productiviteit, meer creativiteit, betere oplossingen en, niet te vergeten, meer plezier. Om maar een paar voordelen te noemen. 

Dus dames, waar wachten jullie nog op? 

Met deze vraag in het achterhoofd, kwamen Judith, Mariska, Kimberley en Paulien samen om eens te praten over ons prachtige vak als Salesforce Consultant. We spraken over hoe we überhaupt in IT zijn beland en wat er nu zo mooi is aan ons werk.

Onze verhalen zijn gevarieerd: de één had al eerder affiniteit met bèta-vakken en de ander is doorgegroeid vanuit een secretariële functie. Een andere collega is in IT beland vanuit een loopbaan in marketing en weer een andere is erin gerold rechtstreeks vanuit een studie arbeid- en organisatiepsychologie. Maar onze conclusie is hetzelfde: het werk past bij ons en elke dag gaan we met veel plezier en passie aan de slag. 

Ons doel is om andere vrouwen, maar ook jonge meiden, te inspireren een baan in IT overwegen. Wil jij ook weten wat ons vak zo mooi maakt? Lees dan verder en bekijk hieronder de opname van ons gesprek!

Wat doen wij nu precies?

Als consultants bij Talent Peaks is het onze missie om organisaties in arbeidsbemiddeling en consultancy succesvol te maken met onze gepassioneerde mensen en innovatieve, schaalbare oplossingen. We doen dat door technologie op het Salesforce platform te implementeren bij bedrijven zodat zij super succesvol te worden in hun marketing-, sales-, service- en recruitment activiteiten. Hier kunnen ze allerlei apps aan toevoegen om hun productiviteit, impact en werkplezier te vergroten. Dat is net zoiets als de verschillende apps die je installeert op je telefoon die draaien op iOs of Android, die er samen voor zorgen dat jij elke dag alles bij de hand hebt wat je nodig hebt!

"Wij geven een klant nieuwe technologie. Daarmee verandert hun dagelijks werk. Dat betekent nogal wat voor mensen"

Mariska van de Velde - Lead Salesforce Consultant Talent Peaks

Met onze eigen app Byner helpen we uitzendbureaus en detacheerders om te groeien en meer impact te maken, zowel intern in de eigen organisatie, als extern richting klanten en kandidaten. Dat doen we dus enerzijds met tech: de technische applicaties die we installeren op het besturingssysteem Salesforce. Anderzijds zijn wij een gids: we begeleiden onze klanten bij het creëren van een krachtige IT-omgeving, zodat ze hun doelen kunnen bereiken. We helpen hen om het beste te halen uit die applicaties, de nieuwe digitale werkwijzen en uit zichzelf.

Wat maakt werken in de IT zo leuk?

Het welke dag weer iets nieuws leren en met projecten bezig zijn, dat maakt ons werk interessant en gevarieerd. Geen enkele vraag van een klant is hetzelfde en telkens mogen we weer op zoek gaan naar een oplossing die goed past. En het daarbijbehorende WAUW-moment is ontzettend leuk.

Daarnaast maken we in ons werk veel contact met mensen: met onze collega’s en met onze klanten. Het zijn de mensen waar we positieve impact op maken.

"We zijn geen slimme oplossingen aan het bedenken om slim te doen, maar om anderen te helpen de dag een beetje leuker en beter te maken"

Kimberley Bertelkamp - Project Manager & Team Lead Talent Peaks

Met kennis van de sector heb je een streepje voor

Bij Talent Peaks richten we ons heel specifiek op staffing en consultancy organisaties. Voor hen zijn wij dé expert op het gebied van Salesforce technologie. Juist die focus zorgt er voor dat we precies weten hoe we onze klanten succesvol kunnen maken. Je kunt namelijk nooit in alles de beste zijn.

Omdat wij precies weten hoe de business van onze klanten eruit ziet, kunnen we direct inzoomen op de specifieke uitdagingen van deze klant en wat hij nodig heeft. Dankzij onze kennis van de sector begrijpen we waar onze klant dagelijks mee bezig is. We weten wat wel werkt en wat niet en welke oplossingen daar al eerder voor zijn bedacht. Daar kunnen we ze écht mee verder helpen.

"Die menselijke kant is zeker 50% van ons werk"

Kimberley Bertelkamp - Project Manager & Team Lead Talent Peaks

Ons vak is echt mensenwerk

Juist in IT kun je het verschil maken door ook naar de menselijke kant te kijken. We zijn immers geen slimme oplossingen aan het bedenken om slim te doen, maar om anderen te helpen. We zijn natuurlijk wel veel met techniek bezig en van de buitenkant kan het een harde wereld lijken. Maar een systeem gaat niet uit zichzelf draaien: daar zijn mensen voor nodig. En vervolgens zijn er processen en afspraken nodig om het systeem goed te laten werken en de impact te maken die je voor ogen hebt. Die driehoek – systeem, mens en proces – moet in balans zijn, en dat is één van de leukste uitdaging in IT. 

Zo start je een carrière in IT

Goede IT’ers komen echt overal vandaan. Sommige, zoals Mariska, groeiden door vanuit een niet-technische functie die wel te maken had met systemen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een leerrichting in de techniek: Kimberley bijvoorbeeld studeerde Bedrijfswiskunde en Informatica en koos bewust voor een loopbaan in de IT. Maar het kan ook helemaal anders.

Zo dacht Paulien vroeger op school dat ze lang niet slim genoeg was voor het vak Informatica. Als zij dacht aan ‘werken met computers’, dan zag ze een stel hoogbegaafde jongens voor zich die in donkere hokken werkten op tien beeldschermen vol met code en andere magische tekens. 

Denk nog eens terug aan vroeger

Veel meisjes hebben als ze jong zijn zeker interesse voor techniek. Ze zijn nieuwsgierig, onderzoekend en proberen graag dingen uit. Zo programmeerde Judith als klein kind al helemaal in haar eentje Galgje op de ZX Spectrum, tientallen jaren voordat ze werkte bij Talent Peaks. Mariska liep als eerste van haar vriendengroep met een smartphone rond. En misschien maak jij wel websites als hobby of ben je een held met het combineren van apps op je telefoon. Of word je helemaal blij van flowcharts en formules in Excel? 

Schuilt er stiekem ook een IT-genie in jou?

Het grote voordeel van een baan in de IT is dat je er altijd kunt instappen. Of het nu aan het begin van je carrière is of pas halverwege of na je 50e. Natuurlijk is het super als je al kennis en ervaring hebt, maar moderne IT-bedrijven werven steeds vaker nieuwe medewerkers vanuit het principe: “hire for talent, train for skills”. 

Het is veel belangrijker wie je bent, dan wat je nu al kunt. Dat je werk bij je past, dat je er energie van krijgt en dat je je thuis voelt bij het bedrijf, daar gaat het om. De ontwikkelingen in de IT gaan sowieso zo snel dat je hoe dan ook altijd jezelf blijft ontwikkelen en nieuwe dingen gaat leren.

"We werken met systemen die de samenleving beter maken"

Paulien van der Krift - Salesforce Consultant & Reporting Specialist Talent Peaks

Wat zijn nou eigenschappen die perfect zijn in de IT? Misschien vind je het organiseren van informatie en daar structuur in aanbrengen stiekem leuk om te doen. Van Paulien is dit in elk geval altijd een guilty pleasure geweest. Dit kan net zo goed een voorspeller voor jouw Interne ITer als een bewuste technische studie. En die oncijferbare tekens? Code is gewoon een taal, en taal is geen beta-vak!

IT gaat veel verder dan alleen techniek

Benieuwd of IT iets voor jou is? We hebben een paar tips voor je vanuit onze eigen ervaring.

Tip 1: Je kunt het!  

Het allerbelangrijkste is om je te bedenken dat je veel meer kunt dan je denkt. Als werken in IT je leuk lijkt, maar je twijfelt of je het wel kan: ga het gewoon doen, want je kunt het absoluut. Volg je passie, dan volgt de rest vanzelf.

Tip 2: Welke positieve impact wil jij maken?

En lijkt IT je interessant, maar weet je niet zo goed welke richting je daarmee op wilt? Denk dan eens na over welke positieve impact je wilt maken op de samenleving. We hebben allemaal een vuurtje voor iets dat we willen bereiken in de wereld. IT maakt het leven beter, leuker en makkelijker. Niet alleen in arbeidsbemiddeling, maar ook in de zorg, in city planning, in openbaar vervoer, in alles. Wat het ook is dat je aan de wereld wilt geven: je kunt die impact leveren met IT.

Tip 3: Van welke verhouding tussen mens en techniek krijg jij energie?

Schuif voor jezelf eens denkbeeldig met die verhouding. Wil je bijvoorbeeld 50/50 bezig zijn met mensen en techniek? Dan is consultancy wellicht een goede optie, je hebt dan een mooie mix van zelf met je handen aan de knoppen zitten en het begeleiden van klanten. 

Duik je liever meer zelf de techniek in, dan is een rol als systeembeheerder misschien iets voor jou. Of werk je liever meer met technologie dan de hele dag met mensen? Dan is een developer functie misschien passend voor jou.

En vind je het leuk om mensen met elkaar te verbinden met techniek als rode draad? Denk dan eens aan een rol als Projectmanager of Product Owner. Je kunt echt alle kanten op. De IT-sector is een landschap waarin iedereen zich thuis kan voelen!

Tip 4: Blijf altijd groeien en leren!

Heb je in je loopbaan niet eerder voor IT gekozen of twijfel je nu over je onderwijsrichting? Geen probleem: je hoeft echt niet op je 15e al direct te kiezen voor de rest van je leven. Je hebt in de tussentijd nog alle kans om van gedachte veranderen en de reis van je leven mag best wel een bumpy road zijn. Geeft niks! Blijf ontdekken en leren en geniet ervan!

Nieuwsgierig geworden?

We hebben ons gesprek voor je opgenomen. Luister en laat je inspireren door onze passie en ervaringen. En heb je vragen of wil je gewoon eens sparren of werken in de IT iets voor jou zou zijn? Ga naar onze avatar in de Talent Peaks line-up  en contact ons! We denken graag met je mee!

Author
Paulien van der Krift

Paulien van der Krift

Subscribe to Sneak Peak

Would you like to meet with us? Let us know! Fill out the form, send us an email or give us a call. We’re looking forward to connecting with you.